I kjølvannet av denne internasjonale dagen for miljøvern, har enkeltpersoner og organisasjoner over hele verden gjort en innsats for å fremme bærekraftige praksiser. Blant dem er Mari Larsen Sæther, en fremtredende 27-åring fra Ålesund, som har gjort bærekraft til sitt kall. Mari og hennes kolleger arrangerte "Clothes Loop", hvor de oppfordret til gjenbruk av klær i stedet for å kjøpe nytt.

– Det er jo klesindustrien som har skapt et behov hos oss til å alltid ville ha noe nytt for å føle oss fine og freshe. Jeg vil heller jobbe for at folk skal kunne bytte klær, og få lyst til å bruke plagg som har en historie, sier hun.

Sånn så det ut da kollegaene i Tomra arrangerte byttedag. Foto: Privat

Mari er utdannet siviløkonom ved NHH og har lenge vært engasjert i å bekjempe miljøproblemer, og dette engasjementet har vært tydelig gjennom hennes arbeid og initiativer. Allerede som 16-åring grunnla hun sin egen bedrift for å bekjempe plastforurensning i naturen. Senere var hun en nøkkelspiller i veksten til avfallsteknologiselskapet Carrot, som oppnådde en verdsettelse på 160 millioner kroner i 2022. Hun har blitt anerkjent av Dagens Næringsliv som en av de fremste unge lederne under 30, og i 2023 ble hun hedret på den prestisjetunge Ferd-listen. For tiden arbeider hun som Recycling Lead hos Tomra Textiles, hvor hun fortsetter sitt arbeid med å fremme bærekraft og resirkulering.

– Jeg oppfordrer både vennegjener og bedrifter til å arrangere klesbyttedager, og ikke bare i forbindelse med Earth Day, men gjennom hele året. Jeg fikk bytta til meg en «ny» ulljakke og er superfornøyd, sier Mari.

Foto: Privat

I en tid der moteindustrien bidrar betydelig til forbruk og avfall, ønsket Mari og hennes team å inspirere til en mer bevisst tilnærming til klær og sko. De oppmuntret også til en utfordring om å begrense antall nye kjøp til kun fem varer resten av året, som en del av bevegelsen for å redusere vårt kollektive forbruk. I følge Mari, og støttet av bekymringsfulle statistikker, er nordmenn verstinger når det kommer til forbruk.

– Med et gjennomsnittlig forbruk som overstiger gjennomsnittet til Europa med hele 50%, er det på tide å ta et skritt tilbake og vurdere våre vaner, legger hun til.Som et ledende ansikt for bærekraftig næringsliv, er Mari en inspirasjon for både sine kolleger og lokalsamfunnet her hjemme i Ålesund. Hennes engasjement for å redusere forbruk og fremme gjenbruk er et levende eksempel på hvordan enkeltpersoner kan gjøre en forskjell i kampen mot klimaendringer og miljøødeleggelser.